Micael Nicolas's Blog

June 2, 2012

Volatilitatea internetului şi nesiguranţa informaţiei virtuale!

Filed under: IT & Programe — Micael Nicolas @ 19:23

Nimeni sau aproape nimeni nu garantează securitatea informaţiilor postate pe internet, de aceea a devenit impetous necesar ca fiecare dintre noi să avem grijă de propriile noastre creaţii artistice, fie că sunt articole scrise pe blog, fie colaje încărcate pe Youtube, fie imagini modificate în photoshop, toate, dar absolut toate trebuie copiate şi păstrate în două, chiar trei exemplare de fiecare.

La ce mă gândesc când spun aceasta? O să-mi ia ceva vreme să scriu acest articol, dar sper să-l scriu cât mai clar şi cât mai laborios cu putinţă, deşi nu-mi doresc aceasta, însă presimt că nu voi avea încotro, câteodată scrisul îmi vine greoi de înţeles tocmai fiindcă realităţile vieţii sunt atât de încâlcite, atât de ample! Cum însă provocările cu cât sunt mai grele, cu atât mă atrag şi pe mine mai mult în mrejele lor şi ori îmi iasă ca la carte, ori acest articol va fi unul patetic, plictisitor de citit, dar sper eu că nu inutil!

Practic voi descrie ce am înţeles eu din experienţa acumulată din zecile de conturi ce le am deschise pe internet, aici incluzând desigur, adresele de email, blogurile, conturile de Youtube şi altele asemenea lor şi mai sper odată cu terminarea acestui articol, nevoia de a-mi nota undeva pe o foaie sau pe un caiet toate conturile de internet împreună cu parolele lor, pentru că aşa precum se va vedea din rândurile următoare, nimeni nu ne garantează perenitatea activităţilor noastre virtuale şi dacă noi nu ne vom proteja informaţiile, atunci nu putem avea pretenţia, pe bună dreptate sau nu, depinde cum interpretăm fiecare lucrurile, ca alţii să le protejeze la infinit în locul nostru.

Într-un articol precedent spuneam că un cont de Youtube mi-a fost închis, hei, bine, de când mi-a fost închis acel cont de Youtube am devenit mai atent la regulile pe care trebuie să le respect şi mai cu seamă la securitatea datelor mele, în special la ceea ce am scris până acum pe un blog, nu pe aceasta, ci pe un altul, şi cât de curând am de gând să fac acelaşi lucru şi cu postările de pe acest blog! Unii dintre voi poate mă vor considera ipohondru, puţin îmi pasă, dar prefer să fiu ipohondru temporal decât să pierd dintr-o eroare personală neînsemnată sau dimpotrivă, din lipsa de profesionalism a celor cărora le-am încredinţat creaţiile mele virtuale, tot ceea ce am scris sau am realizat până acum pe internet! Se poate întâmpla aceasta, chiar am şi trecut prin aşa ceva, de aici s-a născut şi “ipohondria mea”!

Odată ce YouTube-ul mi-a inchis un canal, nici nu mai are importanţă din ce motive, automat te gândeşti, vrei, nu vrei: Ce mă fac dacă îmi pierd şi blogurile?!

Mai zic să pierd Rugăciunea Inimii şi Cărţi Audio online, Cărţi Audio pe care abia acum observ că mi s-a schimbat adresa din com în ro, şi nu înţeleg de ce, că doară nu eu am făcut această modificare, în fine, informaţiile poastate pe acele bloguri le-aş mai găşi online şi le-aş putea reface la o adică, dacă apocalipsa virtuală într-adevăr se va produce odată şi odată, dar ceea ce am scris eu, am creat eu, cu siguranţa se va pierde! Şi ştiţi care va fi nenorocirea cea mare, că nici nu-mi voi da seama, nu voi înţelege cum le-am pierdut, când le-am pierdut şi de ce le-am pierdut şi vor fi de nerecuperat! Nu-i aşa că sună infiorător, apocaliptic ?!

Altceva este să păstrezi toate aceste date şi-n computer, cu toate că aşa cum se va vedea din rândurile de mai jos, nu este îndeajuns! Ce mi s-a întâmplat? O să râdeţi de curat ghinionul meu, dar măcar să învăţaţi ceva din experienţa mea nefericită şi să vă luaţi toate măsurile de siguranţă din timp!

La începutul anului, chiar puţin mai devreme, între Crăciun şi Anul nou mi s-a gripat calculatorul, mergea îngrozitor de greu, a trebuit să chem pe cineva, pe un tânăr priceput în IT ca să mi-l facă ca nou! Auzisem eu că-n astfel de situaţii se pot pierde date din computer, aşadar mi-am luat doar minimele măsuri de precauţie şi am copiat pe un CD pozele cu familia, wordpad-uri cu notele mele mai importante, lăsând deoparte cele 7 colaje create deja şi anume: HITURI ROMANESTI VECHI SI NOI ,DAR SUPERBE şi MELODII ROMANESTI ANII 80 CENACLUL FLACARA CELE MAI BUNE MELODII, gândindu-mă că nu o fi Dumnezeu atât de nemilostiv încât să mă ardă exact unde-mi ardea buza mai tare! 🙂

Vine băiatul, stă ore bune, îmi face calculatorul să meargă ca prima oară când l-am cumpărat, doar că refăcându-mi parţiţiile hard-disk-urilor pierd tocmai colajele de mai sus. Le-am căutat de am zăpăcit, şi manual, luând la puricat fiecare folder din computer şi automat, dând un Search în my computer, mi-am instalat în calculator şi un program special, Recuva, de recuperare a fişierelor şterse, nimic, n-a fost neam să găsesc ceea ce căutam! Colac peste pupăză, exact în aceiaşi perioadă de timp contul de Youtube unde încărcasem colajele pierdute din computer, mi-a fost şters, am primit tocmai atunci al treilea avertisment pe youtube şi mi-am pierdut contul. Nu-mi venea să cred ce ghinion teribil aveam, m-am tot gândit ce pot face, m-am documentat pe diferite forumuri în engleză, dacă am vreo şansă să-mi recuperez contul, absolut niciuna n-am avut, era totuşi acolo o precizare că îţi poţi redeschide contul dacă l-ai fi închis tu, din greşeală sau ba, dar fără folos, contul ar fi fost golit de clipurile încărcate pe el, ci cum mie mi-a fost închis contul, n-am avut nicio şansă să-l redeschid fie şi temporal, şi să-mi salvez clipurile încărcate acolo înapoi în calculator!

N-am dezarmat aşa de uşor şi la câteva zile după anul nou l-am rechemat pe tânărul specialist în IT să le caute şi el din nou, am sperat până în ultima clipă crezând că poate cunoştea vreo şmecherie şi-mi va scoate colajele la suprafaţa de undeva din pălărie, însă n-a fost să fie! Chiar mi-a zis la sfârşit, cu un zâmbet timid, uşor ruşinat pe buze, n-am ce să fac, va trebui să le refaci! Ok, i-am zis, asta-i viaţa, i-am strâns mâna şi a plecat!

Mă resemnez repede, în sensul bun al cuvântul, nu stau să bocesc după ceva ce am pierdut, chiar dacă o doză de frustrare resimt şi eu, dar aşa învăţ, aşa cresc, aşa progresez, devin mai atent, mai meticulos şi acum trecând prin toate acestea am ajuns la concluzia că cele mai bune soluţii de a-ţi proteja datele de pe internet sunt următoarele:

1. Să le ai încarcate undeva pe internet, dacă sunt video, neapărat eu de acum le păstrez şi pe YouTube, dar le încarc şi pe Vimeo, am două conturi pe Vimeo, că acolo e cu limită de upload, ai voie să încarci doar 500MB pe săptămână sau pe DailyMotion, dacă videoclipurile create nu depăsesc ca durată o oră!

2. Dacă fişierele sunt doar în MP3, le poţi încărca pe DivShare, ai 5GB gratuit sau pe Kiwi6, aici poţi încărca mult şi bine exact ca pe YouTube, doar că au limită la mărimea fişierului, nu-ţi permit să încarc MP3-uri mai mari de 100MB sau pe 4Shared, aici primeşti gratuit 15 GB şi fără limită de încărcare a fişierelor, doar că dacă nu intri de cel puţin o dată în cont la 30 de zile, automat contul îţi este şters, am două conturi pe 4Shared şi intru în ele de două ori pe lună, de obicei pe dată de 3 şi 27 ale fiecărei luni şi n-am probleme cu ele, cu toate că pe unul dintre ele am primit un avertisment pentru că am încărcat The Soviet Story, documentar protejat de drepturile de autor, din cauza acestui film am primit două avertismente pe Youtube, câte unul  pe două canale diferite, de aceea mi-a fi fost şters unul dintre ele. Complicat, nu? 🙂

3. Pentru note sau articole scrise pe blog există Scribd, unde le poţi încărca în format Wordpad sau PDF şi păstra la privat, ferite de ochii lumii.

4. Ideal ar fi ca pe lângă soluţiile menţionate mai sus, să ai la îndemână şi un hard-disk extern, mobil de 1 TB sau 2 TB(1TB=1000GB), nu costă foarte mult din cât am înţeles, doar câteva sute de lei, 300lei, dacă nu mă însel, şi atunci păstrând tot ceea ce creezi pe internet, pe hard-disk-ul computerului sau laptop-ului personal, în mediu virtual, online şi pe hard-disk-ul extern sau de ce nu, pe simple DVD-uri, e greu de crezut că veţi avea ghinionul să treceţi prin ce am trecut eu!

Eu sper ca nu peste mult timp, când avansarea tehnologică informaţională va fi atât de mare încât şi un biet astăzi, aşa numit smart-phone va avea o memorie de câţiva TB, iar calculatoarele, laptop-urile sau tabletele de câţiva zeci de TB, să apară programe sau softuri special aranjate ca ceea ce decizi şi doreşti să apară online, să se realizeze fără intermediari gen YouTube, Divhare sau Scribd exact cum se întâmplă acum cu programele de sharing, gen Strong DC sau altele. Atunci şi drepturile de autor vor deveni istorie, pentru că îmi închipui eu, că mai târziu, cândva în viitorul previzibil, apropiat, rolul mass-mediei clasice aşa cum o cunoaştem astăzi va fi atât de diminuat, de minor, încât artiştii de toate felurile, de la scriitori la pictori, de la actori la cântăreţi vor fi atât de nerăbdători să devină celebri fie şi pentru un moment, câteva zile sau în cazurile cele mai norocoase, graţie publicului, câteva săptămâni, încât vor privi spre recordurile Madonei şi ale lui Michael Jackson de a rezista luni sau ani de zile în diferite topuri muzicale, ca pe ceva asemănător epocii dinozaurilor, de neatins, de neegalat, de nesperat!

Advertisements

4 Comments »

 1. Ei da, am pățit-o și eu chiar ieri seară

  Comment by Tury — June 3, 2012 @ 11:15 | Reply

 2. Frate, nu te lăsa bătut aşa uşor, mie mi-au suspendat două conturi de Gmail, crezusem că le-am pierdut, dar le-am scris şi destul de repede, într-o zi sau două chiar, mi le-au redeschis.

  Tot îmi doresc ca foarte curând să-mi fac timp şi să-mi salvez toate postările online în computer şi chiar pe discuri.

  Nu te lăsa, frate, continuă să le scrii, explică-le frumos că n-ai făcut nimic şi că este dreptul tău să-ţi redeschidă contul de facebook. Succes!

  Comment by Micael Nicolas — June 3, 2012 @ 11:49 | Reply

 3. O informație prețioasă pentru toți! Mi-am adus aminte ce multe poți învăța din experiența altora… Chiar azi îmi fac copii la toată informația. Mersi mult! cu respect, Maria Botnaru

  Comment by tighinaromaneasca — June 9, 2012 @ 13:32 | Reply

 4. Doamne ajută!

  Sper să scriu şi partea a doua cât de curând.

  Comment by Micael Nicolas — June 9, 2012 @ 17:01 | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: