Micael Nicolas's Blog

July 12, 2012

România politică, sub zodia demenţei!

Filed under: Politica aşa cum o văd eu. — Micael Nicolas @ 12:59

O vară, o vară nebună se anunţa în politica noastră dâmboviţeană, dar canicula pare-se că le-a luat cu totul minţile mai marilor nostri sau iubiţilor nostri conducători de după `89! Intrarea la zdup a lui Năstase şi acuzaţiile de plagiat împotriva actualului şef al guvernului au bulversat actuala putere, i-a aruncat în pragul demenţei, că altfel nu putem înţelegere măsurile de lichidare a oricărei forme de opoziţie, regizată şi realizată cu atâta furie viscerală ,abia mascată sub o subţire brumă de diplomaţie în limbaj, în comunicare!

Nu ştiu de ce, însă îi suspectez pe actualii guvernanţi de declanşarea actualei crize politice în mod intenţionat, spun asta amintinându-mi nişte vorbe ale lui Titus Corlâţean, unul dintre puţinii membri marcanţi ai PSD-ului pe care îl respect şi îl urmăresc cu atenţie şi cu plăcere, care a zis la un moment dat cu ani în urmă, la o emisiunie televizată, cum că la o întâlnire internaţională, unul dintre greii politicii italiane, cred că era vorba de Silvio Berlusconi în persoană le-a zis, că trebuie să lase opoziţia de atunci să se manifeste liber, chiar să o ajute să se coaguleze, nicidecum să le bage beţe în roate, că doar rotaţia partidelor la putere este cea mai vizibilă, principială şi importantă formă a democraţiei!

Cum după trei ani de austeritate dură, cu PDL-ul câstigând sub 20%, iar partidul de mahala a lui Dan Diaconescu crescând neverosimil în sondaje şi acumulând în jur de 10% la locale, USL-ul zdrobind tot, ajunsesem în punctul critic ca pluripartidismul politic să se destabilizeze atât de rău încât ne-ar fi trebuit ani buni, poate chiar un deceniu să reparăm această eroare de sistem democratic până la urmă! Poate aici este meritul incontestabil a lui Traian Băsescu, a preluat un partid de doar 7% în 2000, un partid aflat atunci la limita intrării în parlament, l-a dus în jur de 15% la alegerile din 2004, şi-a impuns premierul în persoana lui Tăriceanu şi a smuls frâiele puterii din mâinile autotputernicului Năstase de pe vremea aceea, ducând PDL-ul la aproape 35% în 2008 şi trecând această formaţiune politică de pe stânga pe dreapta, ocupând locul liber, lăsat din nefericire, de dispariţia de pe prima scenă a politicii noastre, a PNŢcd-ului.

Gândindu-ne doar la atât şi tot îi suntem mult datori lui Traian Băsescu. Stilul său polemic şi acordând libertate presei(este de netăgăduit că presa în era Băsescu a fost şi este cu mult mai liberă ca-n era Năstase), nu a făcut nimic altceva decât să ne scuture de demonii pasivităţii, a lipsei de îndrăzneală în a critica, în a ne spune păsul, în a lupta spre a obţine schimbarea în care credem fiecare!

Parcă aş trăi un deja-vu care mă aruncă în trecut, nu pot să înţeleg, să concep cum USL-ul, alianţa asta mare, impunătoare prin ea însăşi, nu are un strateg în imagine sau nişte specialişti în previzionarea efectelor pe care anumite decizii guvernamentale le pot avea asupra societăţii în asamblu şi asupra reacţiilor celorlalţi factori politici, interni sau internaţionali, că altfel sunt sigur că liderii USL nu ar fi declanşat toată nebunia asta care ne-a aruncat în vârtejul criticilor din ce în ce mai dure ale jurnaliştilor din ţară(exceptându-i, desigur, pe sclavii de la antene, realitatea ş.a.m.d), critici pe care nu mi-am imaginat vreodată că voi apuca să le citesc! Mi se pare inimaginabil cum o parte bună, partea sănătoasă a presei române, şterg pe jos cu Victor Ponta şi cu Crin Antonescu, şi nu mă refer aici la Evz şi B1Tv, medii care sunt cunoscute a fii de partea lui Băsescu şi a PDL-ului, ci la Gândul, poate cel mai echilibrat cotidian din România sau cel puţin îţi dau silinţa să ajungă acolo şi la Adevărul, cotidian care se mai pleacă după cum bate vântul, dar totuşi, doar aşa puţin din vârf, nicidecum din tot trunchiul!

Dacă criticile acestea ar veni doar dinspre partea presei autohtone, am zice poate că sunt părtinitoare şi răutăcioase, dar când se înmulţesc vocile critice din presa internaţională şi diplomaţii occidentali nu mai contenesc să ne tragă de urechi, să-l cheme pe Ponta la Brusselles pentru aşa zise consultări pe teme evoluţiilor politice din ţară(între noi fie vorba, Ponta a luat o papară zdravănă de la liderii europeni pe care nu o va uita prea curând), că altfel nu ne putem explica cum de s-a sucit la 360 grade şi a promis că va respecta decizia Curţii Constituţionale, decizie care face organizarea referendumului inutilă şi pentru care aruncăm nişte bani pe apa sâmbetei!

Cine crede sau speră că-n toiul verii, când oamenii sunt plecaţi la mare, la munte, se vor prezenta la urne 50% din populaţia cu drept de vot, înseamnă că e ori anti-pdl-ist înrăit ori şi-a pierdut sensul raţiunii! Chiar şi dacă PDL-ul îşi va scoate toate autobuzele din autobază ca să-şi ducă proprii suştinători la secţiile de vot, că USL-ul sigur o va face, şi tot nu se vor aduna 50% la urne!

Deja comedia politică devine absurdă, războiul acesta surd şi iraţional dintre politicieni îşi pierde sensul, românul a evoluat şi el între timp, măi oameni buni, nu mai suntem la mijlocul anilor `90, când principala noastră preocupare era să urmărim ca prostii dezbaterile politice televizate şi a doua zi să ne întâlnim undeva afară şi să bârfim ultimele ştiri dâmboviţene, chiar dacă această meteahnă n-a dispărut cu totul dintre noi şi nici ar fi normal să dispară vreodată, totuşi încrâncenarea acelor vremuri a dispărut sau dacă nu a dispărut cu totul(că doar mai auzim de bătăi electorale), s-a diluat extrem de mult.

Faptul că eu scriu acest articol acum nu înseamnă că sunt vreun fanatic portocaliu sau că n-aş avea altceva mai bun de făcut, dar este inadmisibil să acceptăm suspendarea presedintelui în fiecare nou mandat, fără ca acesta să fi încălcat grav constituţia şi fără să aducă vreo atingere siguranţei naţionale, exact aşa cum scrie în lege. Trăim în absurd şi eu nu ştiu, că astfel cum se aplică legea asta, oare cumva după principiul: “Mandatul şi suspendarea!” Face presedintele ceva sau ba, oricare ar fi el, noi tot trebuie să-l suspendăm?! Oare USL-ul vrea să transforme tot circul ăsta într-o cutumă nenorocită a tinerei democraţii româneşti sau ce se urmăreşte, de se urmăreşte ceva?!

Să urneşti întreaga maşinărie de partid doar ca să salvezi pielea unui singur om, fie el şi preşedintele acelei formaţiuni politice aşa cum este cazul lui Victor Ponta şi a PSD-ului, plus să-i tractezi şi pe aliaţii din uniune în această mizerie politică, mie mi se pare iresponsabilitate, cinism, chiar sinucidere politică, şi toate aceste fiindcă liderii USL-ului sunt incapabili să-l suporte pe preşedinte! Nu pot să cred, e ceva care-mi depăşeşte puterea de înţelegere, de unde atâta stupiditate la liderii USL-ului, atâta lipsă de viziune, de tact politic, că diplomaţia a fost demult aruncată în aer, să resuscitezi un personaj muribund aşa precum era Băsescu când Ponta şi Antonescu au preluat puterea în parlament, schimbând majoritatea politică de până atunci!

Măi, oameni buni, pe un muribund îl lasi să moară în linişte, nu mai pleci urechea la micile răutăţi pe care le aiurează, nu contrazici un muribund, aşa ceva este împotriva legilor firii şi a celui mai elementar bun simţ! USL-ul nu doar că l-a contrazis pe muribundul Băsescu, dar i-au aplicat şi electroşocuri, i-au dat palme, au aruncat cu oţet pe el, enervând la culme pe mai toată lumea, inclusiv pe proprii simpatizanţi, făcându-i sau forţându-i să-şi reamintească:”Măi, stai oleacă, că eu am fost şi eu până nu demult băsist şi PDL-ist!” Şi hop, uite aşa se schimbă roată!

Morala: Boicotăm votarea, ca să le arătăm că ştim când trebuie să ne ducem neapărat la vot şi cu cine să votăm, din 4 în 4 ani sau din 5 în 5 ani, sau la alegeri cu adevărat anticipate, iar nu ca acum, la o făcătură de vot, la un simulacru de plebiscit de care nimeni nu avea nevoie într-o asemenea perioadă în afară de o gaşcă de politicieni ce vor cu tot dinadinsul să acapareze toată puterea în această preafrumoasă ţară!

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: